torsdag 26 januari 2012

Att ta ett stort beslut...att ta tjänstledigt


Jag utbildade mig till pedagog från att ha jobbat i butik med inredning i 10 år. Jag blev lärare, men fick ganska snart arbete på en kooperativ förskola. Att komma dit var som att komma hem, personal som fick mig att växa och alla barn som ger så oerhörd glädje varje dag.


Innan jag började på förskolan startade jag bloggen Fyra årstider, det är nu 3 1/2 år sedan. Med bloggen öppnades en ny dörr. Jag fick utlopp för det kreativa inom mig, jag började styla och fotografera och fann likasinnande vänner över hela världen.

Helt plötsligt öppnades möjligheter för mig som jag aldrig tidigare hade upplevt. Jag lärde mig att fotografera och se i bilder och det blev tillslut så starkt att jag startade mitt företag som Fotograf & stylist. Hade någon sagt det till mig några år tidigare,  så hade jag aldrig kunna tro att jag skulle våga det.I två år har jag jobbat med bloggen, med mitt företag som Fotograf & stylist och samtidigt varit pedagog på förskolan. Från börjag 80% och nu senast 50%. Jag har älskat båda mina jobb så mycket. Det ena har gett glädje till det andra.

Från den dagen i september förra året då jag började jobba halvtid på förskolan så har mitt företag bara rullat på. Jag har fått sälja reportage till 20 olika tidningar, jag har fått vara med på tv, jag har fotograferat många fina brudpar & barnfamiljer samt företag,  jag har fått fin publicitet i tidningar, varit med i böcker osv och bloggen har ökat till ca 2000 personer varje dag. Helt fantastiskt!Det har gått så bra, för bra...så jag har sista tiden fått jobba mer än vad jag orkar och hinner med. Mitt mål i livet är att njuta, att ha tid att leva och våga göra det som man tycker om. Visst har tjänat pengar som ger mig en massa roligt osv, men är det värt det? Jag har i vissa perioder inte kunnat leva upp till det som jag strävar efter hela tiden. Jag har sista månaden fått ta ställning till att välja mellan min kära förskola och mitt företag. Jag kommit till den punkten att jag måste statsa eller göra färre saker i mitt företag.


Denna process kan tänkas verka enkelt för er, men inte för mig..om ni visste vad jag legat sömnlös och fällt många tårar. Jag har behövt tid för att komma fram till att jag nu kommer helhjärtat satsa på mitt företag.

Idag har jag ansökt om att ta tjänstledigt för att våga satsa fullt ut. Sista tiden har jag inte kunnat vara på förskolan utan att haft tanken på mail som kommer in, jobb som ska levereras till tidningarna m.m. Jag har fått sitta och jobba varje kväll osv, så nu är det dags för en förändring och våga ta klivet vidare även om det är läskigt och otäckt just nu. Inga pengar trillar in på kontot om jag inte själv ser till det.


När tjänstledigheten träder in är ännu inte bestämt, men min förhoppning är att komma igång senast 1 maj. Jag kommer inte ta det som ett nederlag om jag inte lyckas, men då har jag åtminstone provat och slipper fundera över hur det annars skulle ha gått. Som tur är behöver de vikarier på förskolan varje vecka, då jag kan hoppa in och pussa lite på alla goa ungar som jag kommer sakna så oerhört mycket.

Det är svårt att ta beslut när man trivs, men nu känns det skönt att ha kommit hit och kunna berätta det för er. Så snart så smäller det:) nu ska jag få tiden att utvecklas, att bara fokusera på ett jobb, göra alla reportage som jag längtar efter osv. Förskolan finns alltid kvar, men mitt företag är det nu eller aldrig som gäller.

Tack till alla som hjälpt mig att komma hit, det här känns rätt i hjärtat just nu!


Kram Lotta

80 kommentarer:

Hilde sa...

Hurra for en sterk kvinne som vil prøve å stå på egne ben - ønsker deg all mulig lykke og glede i din nye hverdag - ikke minst håper jeg du får mere tid til dine aller kjæreste :-)
Hilde

Johanna Stålros sa...

Vilken fint och hoppingivande inlägg!!! Du är en förebild för många, gillar verkligen din blogg och att du verkar ha hjärtat på rätta stället råder det inga tvivel om!!! jag glädjs verkligen med dig och hejjar på- kommer att bli succe ska du se! Kram Johanna

Anonym sa...

Heja dig, Lotta!
Du gör helt rätt! :)
/Kram från Heléne

Smultron på ett strå sa...

Tänk vad en blogg kan leda till! Grattis till ditt beslut, det är helt säkert rätt beslut att ta! //kram maria

Kamomilla sa...

Jag tror du gjort ett bra beslut Lotta, för man kan inte bränna ett ljus ur båda ändorna..

Bättre att fokusera och göra det man gör bra, än att försöka ha alla bollar upp i luften samtidigt. Då brukar det gå galet- med hälsan som pris.

Åsa sa...

Jag är helt fascinerad över din fantastiska resa och du gör helt rätt i att följa ditt hjärta. Jag önskar dig all lycka till!!!
Kram Åsa

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Lykke til med ditt foretak. Dette går nok bra! Den som intet våger intet vinner:-) Du er jo så flink!!
ha en fin torsdagskveld!

Coolaannna sa...

Heja Dig Lotta!! Du är en förebild!!

mariaemb. sa...

Hejja dig Lotta! Du är en förebild och en inspirationskälla. Lycka till!

Stor kram

Lantliv i Norregård sa...

Låter härligt trots ditt svåra beslut!!! Lycka till med allt:)

Kram Malin

Lyckoslanten sa...

Det där låter som ett mycket noga övervägt beslut! Lycka till! ♥

Grodmamman sa...

Låter så härligt att få följa sitt hjärta och att det går så bra för dig!:)
Lycka till!
Kram

Sonia Jansson sa...

Jag är övertygad om att du kommer att lyckas! stor kram till modiga dig!

Sonia Jansson sa...

Jag är övertygad om att du kommer att lyckas! stor kram till modiga dig!

Anonym sa...

Vad härligt!! Hejja dig Lotta! Det här kommer bli bra!

PERNILLA sa...

men nu känns det väl ganska gott i hjärtat när beslutet väl är taget ....och det går ju alltid att återvända ...Kram och ett STORT VARMT Lycka till! ...Pernilla

alegni sa...

Det kommer att gå lika bra som hittills - önskar dig massor med lycka och framgång i företaget!
Kram
Ingela

Hege Sletsjøe Morris sa...

Lykke til!!! Flotte bilder du har!
klem Hege

Camilla.L sa...

Friskt vågat, hälften vunnet =)
Tyckr du gör helt rätt. Som du skrev, annars får man ju gå där och undra hur det kunde blivit...
Är övertygad om att du kommer lyckas. Du tar fina bilder, skriver fantastiskt bra och givande. Du verkar ambitiös i det du gör och framför allt varkar du vara en varm och ödmjuk människa.
All lycka till dig!
Kram!

Önskedrömmar i hvitt sa...

Ibland behöver man ta ett djupt andetag och hoppa! Hoppas du landar i något mjukt och underbart:-)
Stort LYCKA TILL!
Kram Maria

Anonym sa...

Låter härligt att satsa på ditt företag !! Lycka till ! kram J

Hem och Lycka sa...

Kommer gå kanon! kram Mia

Tess ~ Istla.se sa...

Skrev precis en lång kommentar till dig och så kunde jag inte logga in på mitt konto och all text försvann. Nu får jag skriva om den och försöka komma ihåg allt jag skrev =)

Gud så roligt. Hurra för dig! Tycker det är så roligt att läsa om de bloggerskor som startar eget och kämpar för det. Jag drömmer själv om att starta eget och önskar att jag vågade mer. Har så mycket papper här hemma med mina idéer och planer på vad jag vill göra, men vågar inte riktigt ta steget. Du och andra bloggerskor som startar eget och kämpar och lyckas är förebilder i mina ögon. Jag hoppas vi läsare får följa dig vidare i drömmen om ditt företag.
Lycka till!
Kram // Tess.

mitt liv som jag sa...

Så härligt Lotta, tänk hur saker och ting kan utvecklas! Önskar dig all lycka! Kram Jennifer

Elle sa...

Vad spännande! Jag är säker på att det går bra.
Man kan ångra saker man gör, men ännu värre är det nog att ångra saker man INTE gör.
Go for it! Lycka till!
Kram Elle

Ljuva Lantliv sa...

Lycka till Lotta! Ser fram emot att fortsätta följa dig i ditt arbete som fotograf och stylist. Du är så duktig och en sann förebild för så många. Önskar dig allt gott och vet att det här kommer att gå superbra!
Kram Anna ♥

Inredningsfrun sa...

Finaste Lotta! Du är helt fantastiskt och det kommer att gå precis så bra som du hoppas på. Det är jag heeeelt övertygad om. Så följ ditt hjärta och det som känns rätt i för dig i ditt liv just nu.

Jag kommer med glädje följa ditt företag och utveckling för du är en stor inspirationskälla.

Tack för att du förgyller min dag.
KRAM

Camilla sa...

Åååå vad härligt o höra att du vågat att ta språnget, beundransvärt :) det kommer ju att bli kanonbra för dig och det har ju redan visat sig en längre tid. Tur att du kan hoppa in som vikarie ibland, kan ju vara bra att vara lite uppdaterad i den världen också. All lycka till. Kram

Emma sa...

Du gör ju helt rätt! Jag har följt din blogg (nästan från start!) och du är så himlans duktig! All lycka till önskar jag dig! Det kommer gå finfint!! Kram Emma

Gottegrisen sa...

Det gör du helt rätt i! Förskolläraryrket kan du alltid återvända till. Stort lycka till!!

//Linda

Anonym sa...

Önskar dig all lycka till! Jag beundrar dig verkligen :)
Kram Åsa

Anonym sa...

Vad avundsjuk man blir ....läser din blogg varje dag och längtar till den stunden...man måste testa livet e för kort för att inte våga,,,kommer troget att följa dig...Lycka till från Öland

Bjørg sa...

Du er MODIG og STERK, og det er INSPIRERENDE å følge deg! Masse lykke til.
Bjørg :-)

mia sa...

-oj oj jag trodde att du skulle göra tvärt om när jag började läsa texten och tänkte men va tjutton människa!!

-hi hi, hurra för DIG!!!!!!!!!!!!

Många lycka till från lilla mig

Mia

Milla sa...

Det är bara att instämma i alla härliga kommentarer ! Härligt att du tar chansen goaste Lotta.. Du kommer fixa detta galant! Massa kramar Milla

Hanna sa...

Lycka till.
Ha en fin kväll!
Kram
Hanna

Anette sa...

Förstår att det är jobbigt, är det alltid när man måste göra stora val i livet. Tycker absolut du gör rätt som testar - hoppas verkligen det kommer gå superbra för dig!!!

Photo by Maria sa...

Jag tror du tänker och gör helt rätt för som sagt är det bättre att prova och ev misslyckas (vilket jag inte tror att du gör) än att gå och fundera på hur det hade kunnat vara eller inte vara..

Go Girl!!

Kram Mia

Limetwig sa...

Ojojoj en sån förebild du är! Stort grattis till klokt beslut.
Ska bli så kul att få fortsätta att följa dig och glädjas med dig och dina framgångar!
Tack! Åse

Lindblomman´s hus och hem sa...

Det kommer att bli jättebra....Lycka till <3

Kram Lena

Jes/Vita villa vila sa...

Åh vad du är cool Lotta!!! Tummen upp för dig och ditt mod! Det kommer gå precis hur bra som helst, det är jag säker på!

Du är grym!

Lycka till & stor kram från Jes ♥

{ My lovely Days } sa...

Du är så härlig tjejen, följ dina drömmar det blir alltid bäst!

SIMONA sa...

always lovely pictures
kisses
simona

Mariette sa...

Vilket underbart inlägg!

Du har DET, du kommer att gå vidare med hjärtat på rätta stället och lyckas! (
(*Du har redan lyckats!*)

Kram Mariette

Anonym sa...

Lycka till! Roligt att du tar steget :) Vilken resa du har gjort!!

Sofia

Älskade pion sa...

Lycka till med ditt val i livet,jag tycker att du gör helt rätt.Kram Ulrika

Lina sa...

Detta kommer du klara galant! Läser din blogg varje dag och du avger en sådan energi så att man själv vågar ändra saker i sitt liv!

Lycka till med allt!

/Lina

Anonym sa...

Lycka till Lotta! Jag tror du tagit helt rätt beslut! Du är som gjord för att hålla på med det du gör!

Måste fråga, fatet från Hemlängtan i inlägget nedan, hur stort är ditt, är det det stora av de två? Såå fint!

Tack för all härlig inspiration du delar med dig av!

Kramar från Dalarna

Birgittha sa...

Hej Lotta!
Ett bra beslut, detta kommer du att klara galant!

Lycka till
kram Birgittha

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Hurra för ditt beslut!Det kommer att gå bra ska du se.HA en skön helg!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Låter som ett riktigt klokt beslut Lotta!! Så klart ska du satsa på ditt företag och ditt fotograferande. Du är en begåvning bakom kameran!!!! Jag förstår dina våndor förvisso, men ibland behöver man släppa fotfästet en aningen för att komma vidare. Det kommer gå hur bra som helst!!!

Stor kram till dig
/Charlotte

Anonym sa...

Lycka till, Lotta! Du klarar´t!
Kram
Ulla

Monica sa...

Halloj !!
Helt ratt !!
Go for it girl !!
Lycka till med allt och tack for en alltid lika harlig och mangsidig blogg.
Storkram,
Monica i Rom

Petra / Grannfrun sa...

Hej Lotta!
Ja man måste våga för att vinna men det är ju jobbigt när man måste välja mellan två bra saker :)... Det är lite pirrigt att ta steget att bli egen, det tyckte jag också men jag ångrar mig inte en sekund och precis som du säger, förskolan finns ju kvar... Lycka till det kommer alldeles säkert att bli kanon, du är ju såå himla duktig...
Kram Petra

Anonym sa...

Härligt att du bestämt dig och vågar tro på din egen förmåga!!! Du har fått en gåva att kunna se i bilder och börjat utveckla den. Detta är bara början som vi ser nu och det ska bli spännande att få följa din fortsatta resa!
Lyckatillkramar
Cina

Anonym sa...

Oj vad du är modig! och jag är helt övertygad om att det kommer gå bra, du har uppenbart öga för foto och styling! lyckokramar från Maria (fd adoridarling-bloggen)

Maria Nyckelpiga sa...

Grattis och lycka till! Jag tycker du gör helt rätt. Precis som du säger, förskolan finns alltid kvar men denna chans finns här just nu. Oj vad du hade ångrat dig om du aldrig hade vågat prova. Om det nu mot förmodan inte skulle gå vägen så kan du alltid gå tillbaka som pedadog. "Bättre lyst till den sträng som sprack, än till den som aldrig spelat alls."

kram! ♥

trädgårdsmästare soliden sa...

lite värme!! Gilla!

Titta in hos Thess sa...

Jag blir då glad Lotta,sjäkvklart kommer det här att vara rätt beslut för dig.
Sitter på jobbet och skriver det här...och gråter när jag läser det här!!!!
Jag är visst blödigare än jag trodde=)
Men jag blir rörd av din mänsklighet och att du tar chansen och vågar,jag tror på dig...alltid!!!!

Kram Thess

livetpåfyran sa...

Stort lycka till! Underbart va modig du är som vågar ta det steget!! Kram pis

Carin sa...

Hallå Lotta!

Din resa är helt fantastisk! Du borde snart bli föreläsare oxå.... ;-) Det räcker att läsa om dig och din tro på dig själv, för att bli insprirerad!

Du delar genröst med dig av en känsla att våga tro på sig själv och att inte tveka att ta steget! Jag önskar dig all lycka nu när du tar steget fullt ut att satsa på ditt företag! Är övertygad om att det blir succé!

Kram Carin

Anonym sa...

Grattis! Jag har nyss gjort samma resa som du och tänkte bara tipsa dig om den suveräna Start up-utbildningen i Norrköping. Vårkursen startar med info 1 feb. En kostnadsfri och bra utbildning för nyföretagare, en kväll i veckan. Kolla hos www.nosp.se
Mvh Ulla

Anonym sa...

Jag är helt övertygad om att du har gjort rätt! Om du fortsätter som du har gjort nu, det jag läser om i din blogg, så finns det ingen anledning att det inte skulle gå bra. Testar du inte kommer du alltid att fundera på hur det hade gått.

Jag önskar att jag själv vågade göra som du. Jag tänker mycket på dig och din blogg och att ta steget att göra något man mår bra av och få skapa. Tyvärr har jag inte kommit lika långt som du än, så jag vet inte ens på vilket sätt jag själv skulle vilja satsa, men jag får väl jobba på det så jag kommer igång.

Jag väntar spänt på att få se vad som kommer att hända med er skola så småningom också!

ninaerica

Lövkojan sa...

Fantastiskt roligt för dig!!
Förstår också din kluvna känsla, det är underbart att jobba med barn så det är verkligen inget självklart val men att få bygga det bara du skapat med egna händer måste överträffa allt!
Stort fortsatt lycka till, kram Marie-Louise

Prinsessan Jordgubb sa...

Va inspirerande att läsa! Du gör helt rätt, i bland måste man bara släppa taget och våga hoppa. Beundrar sådana som dig:)
Jenny

Jenny sa...

Vad är det man säger ... Att våga är att falla en smula? Jag tycker du gör det så himla bra, förskolan finns kvar alltid men kanske inte den här chansen med företaget. Sen att du saknar ungarna, det förstår jag. Men Jösses, du kan väl gå dit och bara fika med dem och kramas lite när som helst, du behöver inte ens vikariera!

Önskar dig all lycka till och vet att du fixar detta,
kram,
Jenny

Solsjö - Under en vind sa...

Lycka till på din nya väg! Kram!

The Secret Garden sa...

Yes Lotta! Go!! :)
Klart att du ska satsa! Som du säger: det är nu det gäller.

Önskar att jag hade haft en gnutta av all företagsamhet du visar (och jag blir så glad för din skull)...men jag själv får hela tiden höra negativa saker, att jag inte kan, inte ska, inte klarar av, att det inte fungerar, att jag ska ha ett "riktigt" jobb, inte ska inbilla mig att jag är nåt, att jag ska växa upp, att alla är bättre än jag, att jag inte är värt nåt...etc, etc...
Efter 18 år på ett jobb där jag var utfryst, men var tvungen att jobba kvar pga ekonomin...så fortsätter folk ÄNNU att stampa på mig efter att jag brutit mig loss från det stället.

GO Lotta! Jag hejar på dig!!!

Sanna sa...

Hej Lotta,

Vad roligt att du har tagit steget och ska satsa helt på ditt företag nu! Förstår att det är med en sorts skräckblandad förtjusning du tar beslutet och att det känns vemodigt i hjärtat att lämna en arbetsplats som du älskar så mycket. Jag tror det kommer gå jättebra och håller tummarna för dig!

Ha en fin helg!
Kram Sanna

Hemma på Sjuan sa...

Vad spännande och roligt! Men jag förstår att det var ett svårt beslut.
Roligt när man kan hålla på med något man är duktig på och tycker om att göra.
Har varit inne här många gånger men det är första gången jag kommenterar. Ha en bra helg! Kram

Emschen sa...

Heja dig Lotta! Du gör helt rätt!
Det här kommer bli så bra så!

Kram

Ninnis sa...

Önskar dig all lycka i ditt val.Ibland måste man våga ta steget...<3

Kram Ninni

Anonym sa...

MAN MÅSTE VÅGA SLÄPPA TAGET. OM MAN INTE VÅGAR SÅ KAN MAN INTE HELLER VINNA NÅGOT.JAG SLÄPPTE TAGET OCH GJORDE NÅT HELT ANNAT OCH FICK ETT NYTT LIV PÅ KÖPET.
LYCKA TILL! Hälsn. Anne-Charlotte

Fru Sederblad sa...

Oj. Det lät alldeles underbart! Stort, stort grattis och lycka till ;-)!

Rosa drömmar sa...

Vilken fantastisk förebild du är! Fortsatt stort lycka till önskar jag dig.

Gabriella

Blåbärs och smultronstället sa...

Lycka till det kommer gå såå bra för dig!
kram Susanne

Lovisa Wallin sa...

Jag tycker du har gjort ett bra val! Även om dagisjobbet också verkar ligga dig varmt om hjärtat så är du grym på både foto och styling, det måste du ta vara på!:)

Galleri Hönshuset sa...

Härligt! "friskt" att tänka till lite innan man slänger sig in i nånting, och du har ju verkligen gjort allting i rätt takt =)

Önskar dig all lycka med företaget.
Kram Pirre

♥ Fyra årstider sa...

Stort tack till er alla för era kommentarer, jag suger i mig varje ord.
Kram Lotta

Jess sa...

Det är verkligen modigt av dig att ta steget och "hoppa" ut i det okända. Jag är säker på att det kommer gå kanonbra för dig att helhjärtat satsa på ditt företag.

Bättre att göra en sak bra än att vara på två ställen där man känner att man inte räcker till.

Stort lycka till! Kram